Jaký zvolit sporák?

Je dobrým zvykem, že se v našich domácnostech přinejmenším tu a tam vaří. A pokud už se vysloveně nevaří, pak se alespoň ohřívá třeba něco z konzervy nebo jiného obalu na hotová jídla. Ale ať tak či onak, jisté je, že se nic neohřeje zase až tak docela samo od sebe, třeba vlivem teploty okolního prostoru. K pořádnému ohřevu pokrmů je třeba vždy nějaké to náležité zařízení.
utěrka na skříňce

A zatímco k přihřátí nějakého hotového jídla nebo klidně i obyčejné vody může postačit leccos, dejme tomu i mikrovlnná trouba nebo varná konvice, k opravdovému vaření už je zapotřebí pravého a nefalšovaného sporáku. Který právě k ohřívání i vaření tradičně slouží.

Ovšem on není sporák jako sporák. Tyto jsou k mání různé, a to co se týká všeho možného; vzhledem počínaje a třeba jimi využívanou energií konče.

Máme tak třeba sporáky plynové, ale také elektrické a kombinované. A každé z nich jsou něčím unikátní.

O plynových sporácích se třeba dá říci, že jsou výhodné i nevýhodné zároveň.

Jejich výhody spočívají v tom, že:

–          jsou levnější než jejich elektrická konkurence

–          levnější je i jejich provoz, protože plyn nestojí tolik, co elektřina

–          hřejí okamžitě po zapálení a plamen lze kdykoliv okamžitě regulovat podle potřeby

Jejich nevýhodou naopak bezesporu je, že:

–          jejich trouba peče pouze zespodu, tudíž se dá pokrm snáze připálit, a navíc se v ní hůř reguluje teplota.

 plynový hořák
Elektrické sporáky mají oproti těm výše zmíněným plynovým zřejmě jen samé výhody. Takový https://www.proadi.cz/sporak/ například:

–          nepoužívá k ohřevu oheň, nýbrž varnou desku, při jejímž výběru je třeba dbát na optimální výběr mezi:
a)      nejméně kvalitní litinovou, jež zůstává i po vypnutí dlouho horká a zákonitě tak spotřebovává víc energie
b)      sklokeramickou, jež se rychle ohřívá a snadno čistí
c)      nebo indukční, jež je poměrně drahá a vyžaduje speciální nádobí

–          v jeho troubě lze regulovat teplotu a péct rovnoměrněji a rychleji.

 

No a pak jsou tu i sporáky kombinované, tedy ty s plynovou varnou deskou a elektrickou troubou, jež kombinují výhody obou těch výše zmíněných. Tedy nahoře se na nich okamžitě a rychle ohřívají hrnce, zatímco trouba je daleko flexibilnější než ta plynová.

 

A je jenom na vás, jaká bude vaše volba, pro který sporák se rozhodnete. Každopádně vám ale už v předstihu přeji příjemné vaření a následně i dobrou chuť.

Ohodnoťte příspěvek